Taustaa

”Sinä kesänä oltiin rippileirillä. Tuuli kulki missä tahtoi, painoi selkäsi seinään. Sun salaisissa haaveissas joku rakastaa sua niin, että sydämeen sattuu. Haaveet saivat purjeet, laivat matkaan käy, kun tuuli yllättää.”
(Mukaillen kappaleesta Tuuli kulkee, The Rain).

Moikka, olen Ria Sadelin Youth Coach Akatemian perustaja ja valmentava koulutusjohtaja sekä Cairos Coaching Oy:n yrittäjä. Minun kipinäni työhön nuorten parissa syttyi riparilla. En ollut ryhmän kiiltokuvatyttö, vaan se, joka jäikainalosauvoineen ensimmäisenä kiinni yöjuoksulla ja yöpyi seuraavan yön kotona. Henkilökohtaisesta saarnasta huolimatta leiri meni hyvin ja pääsin kesän jälkeen isos- ja kerhonohjaajakoulutuksiin, sain oman kerhon ohjattavaksi, koulussa pääsin tukioppilaaksi ja arpa suosi myös MLL:n maakunnalliseen koulutusryhmään.

Vapaa-ajalla seikkailin. Kohtasin iloisia nuoria, mutta myös nuorten haasteita. Kuten kun usko omiin mahdollisuuksiin horjui. Kuten kun pää vedettiin sekaisin milloin milläkin ja hallinta niin omiin askelkuvioihin kuin nyrkkeihinkin horjui.

Mietin kuinka nuoria voisi auttaa.

Liityin YAD:n (Youth Againts Drugs). Koulutuksissa opin paljon ja kohtasin upeita tyyppejä. Pidimme hauskaa selvinpäin. Kamut kiersivät festareilla auttamassa nuoria. Pääsin nuorisotyöhön työkokeiluun luotsaamaan mielekästä tekemistä muille nuorille. Työkokeilu vei nuorten kohtaamisiin kadunvarsilta vankilavierailuille asti. Tutuksi tulivat nuorten elämän monet kasvot. Pääsin nuorisotyönopintoihin, muualle en halunnutkaan. Ja rinnalla luotsasin YAD:n paikallisyhdistystä ja nuorten harrastustoimintaa.

Siitä se sitten lähti, polku nuorisotyön maailmaan. Sydämen palosta, jo ennen kuin itse aikuiseksi kasvoin.

Tuli tutuksi nuorisotyö, koulutyö, leiri- ja retkitoiminta. Nuorten elämä vapaalla ja koulussa.

Työmuotoni ainoana edustajana aloitin tiiviin yhteistyön ja työparityöskentelyn seurakunnan ja kunnan nuorisotyön, kehitysvamma-, nepsy- ja erityisnuorisotyön, koulujen, lastensuojelun, MLL:n ja SPR:n kanssa. Monialaisesta verkostotyöstä tuli luonteva osa työarkeani.

Myös opiskelusta tuli elämäntapa.

Kuljin nuorisotyönpolkua opistosta ammattikorkeaan ja nuorisokasvatuksen maisteriksi (sosiaalipedagogi YTM), opettajaksi ja opinto-ohjaajaksi asti. Polku vei nuoriso- ja perhetyöstä kuraattoriksi, opettajaksi, opoksi ja nuorten parissa tehtävän monialaisen verkostoyhteistyön kehittäjäksi ja nuorisotyön opiskelijoiden kouluttajaksi.

Löydettyäni valmentavan työotteen ajatteluni ja tapani tehdä työtä muuttui

Ensimmäiseksi, yli kymmenen vuotta sitten, kävin Ratkaisukeskeisen neuropsykiatrisen-valmentajan koulutuksen. Saamiani oppeja hyödynsin kuraattorin työssäni, lähes kaikkien kohtaamieni nuorten parissa ja kotona omien teini-ikään kasvaneiden lasteni kanssa. Sillä jokainen nuori hyötyy vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamisesta, myönteisestä palautteesta ja tsemppaamisesta, esteiden raivaamisesta ja keinojen etsimisestä, mihin niitä ikinä tarvitaankin.

Vuosien varrella olen opiskellut Life Coachiksi, NLP Master Practioneriksi ja Personal Coachiksi. Viimeisimpänä Ratkaisukeskeisen työnohjaajan opinnot.

Hyvällä saa aikaan parempaa.

Kaikkea oppimaani olen päässyt työni lisäksi testaamaan neljän lapsen äitinä, neljännesvuosisadan ajan. Jo vanhimpien lasteni ollessa murrosiässä huomasin, että hyvällä saa aikaan parempaa. Tätä haluan lisää myös nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille: iloa, onnistumista ja hyvinvointia nuorten parissa tehtävään työhön.

Yhdessä olemme enemmän!

Hyvällä saa aikaan parempaa myös valmennuksen keinoin, sillä jokaisella nuorella on vahvuuksia ja jokainen nuori tarvitsee tukea, kunnioittavaa kohtaamista, tietoa, taitoja ja omien mahdollisuuksien kirkastamista.

Missionani on, että terapian tarve vähenee, että nuoret ja heidän kanssaan työskentelevät ammattilaiset voivat hyvin, kokevat iloa ja onnistumista, saavat toivonkipinöitä ja luottavat elämään.

Cairos Coaching – hyvän aika on juuri tässä ja nyt

Syntyi Cairos Coaching. Cairos kuvaa aikaa. Kuten Carpe diem – kairosaika on otollinen hetki. Olet varmaan huomannut kuinka joskus aika kiitää hurjaa vauhtia, joskus se taas matelee luvattoman hitaasti. Joskus pitkä minuutti on juuri sopivasti. Kairosaika on sallivaa ja joustavaa, läsnäoloa ja levollisuutta lisäävää.

Hyvän aika on juuri tässä ja nyt. Se on rauhallinen kaksi sekuntia, kun hengität sisään ja ulos, tuot itsesi
läsnäolevaksi itseesi. Unohdat kiireen ja säntäilyn, sillä ne eivät tuo lisää aikaa, vaan paradoksaalisesti kuluttavat sitä. Annetaan itselle hetki aikaa, lupa keskittyä. Ideat ja luovuus syntyvät kiireettömyydessä.

Sisäinen viisaus saa tilaa sallivuudessa.

Youth Coach Akatemia tarjoaa Sinulle ja työyhteisöllesi hyvän elämän rakennuspalikoita, voimauttavan työnohjauksen, työyhteisövalmennusten ja ratkaisukeskeisten koulutusten muodossa. Youth Coach Akatemia kokoaa yhteen nuorten parissa työskenteleviä ammattilaisia, oppimaan ja oivaltamaan sekä kehittämään nuorten parissa tehtävää työtä yhdessä. Yhdessä olemme enemmän!

Riasta sanottua

”Ria on kuunteleva, rauhallinen ja hyväksyvä, energinen ja puhelias tarinankertoja, kokemuksen ääni kuuluu.”

”Innostunut, innostava ja keskusteleva, positiivinen ja ryhmän huomioon ottava.”

”Helposti lähestyttävä, luotettava, luova ja lempeä.”

Muutos alkaa yhdestä askeleesta.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

Scroll to Top